Yaşadığınız ilişkilerde mutlu musunuz? İlişkide güvensizlik hem partnerler arasındaki ilişkide olabilir hem de arkadaşlık ilişkilerinde olabilir. Peki kendinizi sürekli partnerinizi/arkadaşınızı kontrol etmeye çalışırken, davranışlarını sorgularken, telefonunu karıştırırken bulduğunuz oluyor mu? Sürekli bir partnerinizden/arkadaşınızdan emin olamama durumu içerisinde misinizdir?
“ Acaba onu üzüyor muyum?”
“ Bana karşı değişmeye mi başladı?”
“Beni artık sevmiyor mu?
“Hayatında başkası mı var acaba?” Bu ve benzeri soruları kendinize çok sık soruyorsanız ortada bir sorun olabilir!
Bunlar tipik bir “güvensizlik sorunlarıdır”. Güven sorunu yaşayan kişilerin bazı özellikleri vardır. Bunlar;
- Güven sorunu yaşayan kişiler ilişkilerine bağlı ve çok yapışık olurlar.
- Güven sorunu yaşayan kişiler yaşadıkları her olayda bir problem ararlar.
- Güven sorunu yaşayan kişiler çok kaygılı bir haldedir.
- Güven sorunu yaşayan kontrolcü, şüpheci ve kıskançtırlar.
- Güven sorunu yaşayan kişiler yaşadığı ilişkinin olumlu tarafından çok olumsuz taraflarına odaklanırlar. İyiyi görmezler.
Güvensizlik Sorunumun Olduğunu Nasıl Anlarım?
Yaşadığınız ilişki içericinde partnerinize karşı agresifseniz ve her olaya ani tepki veriyorsanız,
Partnerinizin sizi aldattığını düşünüyor ve ihaneti ortaya çıkarmak için uğraşıyorsanız,
Partnerinizin her an sizi terk edeceğine dair inanışınız varsa,
Sürekli olarak kontrol ediyor ve hep şüpheciyseniz,
Partnerinize bağlanmakta zorlanıyor, kendini bile bile ondan uzaklaştırdığınız oluyorsa,
İlişkide özgüveninizi gösteremiyor, sürekli kaygılı bir haldeyseniz güvenmek konusunda sorununuz olabilir.
İlişkide Güven Duygusu Nasıl Kurulur?
Yaşadığınız ilişki içerisinde güven sorunu varsa bunu ortadan kaldırıp, ilişkiyi yeniden güvenli hale getirebilmeniz mümkündür. Peki bu nasıl olur derseniz;
- Bu zamana kadar kullanmış olduğunuz iletişim tarzınızı değiştirmelisiniz. Yani artık daha dürüst olmalısınız! Doğrudan ve dürüst bir iletişim ile daha samimi, anlayışlı olabilir ve ilişkide kaybettiğiniz güven duygusunu yeniden inşa edebilirsiniz.
- Savunmasız olmak yani, söylenilen her söze yada her eleştiriye cevap vermemelisiniz. Bazen susmak, hak vermek, körü körüne kendini savunmamak ilişkide güveni sağlamlaştırır.
- İlişki içerisindeki bireylerin birbirlerine anlayışlı olmaları ilişki için kritik bir noktadır. İthamlarda bulunmak, yargılamak, fazla şakacı olmak ilişkide güvensizlik yaratbilir. Bunun yerine karşı tarafa anlayış göstermek ve saygı duymak birbirinize olan güveni arttırabilir.
Güvensizlik İlişkime Zarar Veriyor! Ne yapmalıyım?
- Unutmayın ki bir ilişkide güvensizlik varsa orada biri iletişim sorunu vardır. İletişimi zayıf olan bireyler karşısındaki insanlar ile konuşmak yerine akıl okuma yoluyla iletişim kurarlar. Bunu da hareketlerden ve duygulardan anlamaya çalışırlar. Karşımızdaki insan ile konuşmadan onun ne düşündüğünü bilmemiz asla mümkün değildir! Akıl okuyarak bir ilişkiyi yürütmek çok yanlıştır. Bir sorun karşısında direkt konuşmak gerekir bu da ilişkide güveni arttırır.
- Mükemmel ilişki diye bir şey yoktur! Sorunsuz ve kusursuz bir ilişki mümkün değildir. İlişkinizi olduğu haliyle kabullenmek, hayaller ile hayatlar arasında sıkışıp kalmamak ilişkiniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Mükemmeli arasanız br süre sonra hiçbir ilişki sizi tatmin etmeyebilir.
- Hiçbir zaman içerisinde bulunduğunuz ilişkiler ile eski ilişkileri kıyaslamayın. Bu size ancak mutsuzluk ve memnuniyetsizlik katar. Her ilişkinin dinamiği, yapısı farklıdır. İlişinizi geliştirebilmek ve iyileştirmek için yapabileceklerinize odaklanmalısınız.
- Basit olan sorunları uzatıp çözülemez hale getirmeyin. Sorunları uzatmaktansa çözüm odaklı davranmanız ilişkinize başka bir boyut katar. Sorunları büyütmek, sizi ve karşınızdaki insanı daha da mutsuz eder, ilişkiden uzaklaştırır. Özverili olmak ilişkinize verdiğiniz bir değerdir unutmayın!
- İlişkilerin olumsuz noktalarına odaklanmak sizi daha çok mutsuz eder. Tek taraftan bakmak ve hareket etmek hayatın her alanında insanı zorlayan bir durumdur. Her iyinin içinde biraz kötü, her kötünün içinde de bir iyini olduğunu unutmayın!
İlişki danışmanlığı veya evlilik ve çift terapisi için bizimle iletişime geçmeyi unutmayın..